Friday, March 23, 2012

Broccoli = Tree ?

Broccoli. Sumber: Google
Suatu hari dalam kereta, dalam perjalanan membeli barang dapur.

Maryam: Ummi, broccoli tu macam sama kan dengan trees?
Ummi     : Hah? sama ke? (dengan gaya terkejut sebab tiba-tiba je keluar soalan cam tu)
Maryam: Ye la, kan sama. Green..cam sama kan?
Ummi     : Hmm..kalau sama, bolehlah kita makan trees macam tu..
Maryam: Eh, tak boleh..mana boleh makan trees..
Ummi     : Kenapa pula tak boleh? Kita kan boleh makan broccoli, so kalau sama, bolehlah kita makan trees..
Maryam : Iya..sama. Tapi broccoli tu vegetables, mana sama dengan trees..
Ummi      : (Pulak dah, tak sama pula..huhu) Kalau macam tu, apa yang samanya broccoli dengan trees?
Maryam: Broccoli kan ada branches..Trees pun ada branches juga.
Ummi      : Ooo..so, bolehlah kita cuba makan trees pula nanti
Maryam: Hehe..mana boleh. Branches kat trees kan keras, warna brown tapi broccoli branches nya warna green, lembut je boleh makan. Trees tu pon besar juga, ada log. Haa..kita boleh makan grass kan?
Ummi     : Ha? nak makan grass ke? Kita mana boleh makan grass.
Maryam: Eh, aritu Opah ada masak grass la..
Ummi      : Opah masak grass? Bila pula la Opah masak grass nya?
Maryam: Ada...aritu Opah keluar pergi kat garden ambil grass pastu masuk dalam lauk..
Ummi     : Huhu..tu bukan grass la sayang. Tu mungkin daun limau purut ke daun kunyit..
Maryam: Oh..daun ke..ingatkan grass..
Ummi    : (huhu)
Ayah      : (Senyum je dengar bebelan anaknya..)

*Sorry atas kecelaruan bahasa. Rojak BM dan English*

No comments:

Post a Comment